دریانیوز: موضوع صنوف آلاینده و مزاحم که بیش از دو دهه بحث خروجش از شهر مطرح بوده و در یک دهه اخیر این موضوع بسیار داغ شد و انتظار می رفت چند سال قبل این صنوف به خارج از شهر انتقال یابند و شهروندان از آلودگی صوتی و محیطی و تصرف پیاده روها نجات یابند که متاسفانه تاکنون صنوف آلاینده به خارج از شهر بندرعباس منتقل نشده است و همچنان در شهر لانه کرده اند و بر روی مخ شهروندان رژه می روند. روزنامه دریا در چندین گزارش به این موضوع می پردازد. در قسمت اول این گزارش با ما همراه باشید. خبرگزاری مهر در ۲۳ خرداد ۱۳۹۷ نیز گزارشی جامع را در این حوزه منتشر کرد که مرور آن خالی از لطف نیست تا خوانندگان خودشان قضاوت کنند در این سه سال چه تغییری در انتقال صنوف مزاحم و آلاینده از داخل شهر بندرعباس صورت گرفته که این گزارش را بازنشر می کنیم.
۲۰ سال انتظار برای انتقال صنوف آلاینده به خارج از شهر بندرعباس
خبرگزاری مهر در سال 97 نوشت: انتقال صنوف آلاینده به خارج از شهر بندرعباس با گذشت ۲۰ سال از طرح آن لاینحل مانده و هیچ کدام از دولتها و استانداران نتوانسته اند این انتقال را به نحو احسن انجام دهند.رسته درب و پنجره سازی، تعمیرات اگزوز، تعمیرات خودرو، نجاری ها و بنکداران و... جزو صنوفی قرار گرفته اند که موجب ایجاد آلایندگیهای زیست محیطی و حتی ترافیکی در شهر هستند. از این رو از دو دهه گذشته انتقال این صنوف در دستور کار مدیران استانی قرار گرفته است.
شرکت شهرکهای صنعتی آمادگی کامل برای همکاری با صنوف را دارد
سید امیر امیری زاده مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی هرمزگان در گفتگو با خبرنگار مهر در تشریح آخرین وضعیت انتقال صنوف مزاحم به خارج از شهر بیان داشت: شرکت شهرک های صنعتی در گذشته شیوههای مختلفی برای انتقال صنوف مزاحم پرترافیک شهری به نواحی و شهرکهای تخصصی صنفی بوده است.وی عنوان کرد: ۸۶ رسته سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مشخص کرده است که هم صنوف آلاینده و پرترافیک هستند که قرار است در شهرکهای تخصصی صنفی مستقر کنیم. به گفته امیری زاده، در گذشته شیوه های دیگری همچون تشکیل تعاونی توسط خود اصناف مطرح شد تا این تعاونی ها با دریافت زمین شهرکهای صنفی را ایجاد کنند. روش بعدی هم قرار بود شهرداریها انجام بدهد ولی تمام این کارها ابتر مانده است و به نتیجه نرسیده است. وی افزود: به همین دلیل معاون بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت انتهای سال ۹۶ تفاهم نامه ای را مابین معاونت اقتصادی و بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت، اتاق اصناف ایران و سازمان صنایع کوچک ایران و شهرکهای صنعتی منعقد می کنند تا موضوع صنوف مزاحم را ساماندهی کنند. در این تفاهم نامه ارائه خدمات و آموزش هم مورد توجه بود.وی خاطرنشان کرد: در این تفاهم نامه شورای عالی راهبری برای توسعه بنگاههای خرد، کوچک و متوسط مشخص شده است.
متشکل از وزارت کشور، وزارت راه و شهرسازی، شهرداری تهران، سازمان محیط زیست، اتاق اصناف ایران، معاونت اقتصادی صنعت، معدن و تجارت عضو هستند. همچنین کارگروه استانی هم تشکیل شد. امیری زاده تصریح کرد: در این کارگروه اصرار بر این نیست که شرکت شهرکهای صنعتی بیایید و در نواحی صنعتی و صنفی تخصصی را ایجاد کندو بلکه قرار بر این است اگر بخواهیم شهرک ناجی صنفی تشکیل شود در این کارگروه باید تصمیم گیری شود. وی اضافه کرد: در بندرعباس دو قطعه زمین برای انتقال صنوف در نظر گرفته شده است که مالکیت آن با شهرداری است، متاسفانه تا کنون به نتیجه نرسیده است و دو جلسه کارشناسی تا کنون برگزار شد و یک سری مزایایی را شرکت شهرکهای صنعتی دارد، همچنین درخواست های اتاق اصناف استان دارد و یک سری برنامه ها هم شهرداری اعلام کرده است.وی در بیان مزایای شهرک تخصصی صنفی بیان داشت: مزایای متولی بودن شرکت شهرکهای صنعتی این است که می توانیم زمانیکه اصناف پروانه بهره برداری را بگیرند سند مالکیت زمین را اعطا کنیم که ظاهرا شهرداری این امکان را ندارد. امیری زاده افزود: در شهرک های صنعتی و نواحی می توانیم بدون اخذ هزینه پروانه ساخت و بهره برداری را می دهیم. یک ظرفیت قانونی برای شرکت شهرک های صنعتی است در ماده ۸۱ قانون الحاق دو، دستگاههای خدماترسان موظف هستند خدمات مورد نیاز شهرک های صنعتی و نواحی صنفی را تا درب شهرکها و نواحی صنفی بیاورند.
شهرداری بندرعباس اصراری برای متولی شدن انتقال صنوف ندارد
اسماعیل موحدی نژاد معاون سابق خدمات شهری شهرداری بندرعباس در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه یکی از برنامه های جدی شهرداری و شورای شهر ساماندهی صنوف مزاحم است، عنوان کرد: دو قطعه زمین واگذر شده و سند به نام شهرداری صادر شده است.مبلغی هم در سال ۹۶ و ۹۷ در بودجه شهرداری مشخص شده است. ۲۰ میلیارد تومان تسطیع اراضی انجام شده است.وی ادامه داد: هیچ اصراری نداریم که موضوع انتقال صنوف و اعطای اراضی توسط شهرداری انجام شود، تجریبات سایر شهرهای کشور که در این زمینه کار کرده اند را بررسی کردیم. سه شهر شیراز، اصفهان و تهران شهرهای بوده اند که شهرداری متولی انتقال صنوف بوده است. موحدی نژاد خاطرنشان کرد: این موضوع سه ضلعی است، شهرداری، اتاق اصناف و سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سه ضلع موضوع انتقال اصناف به خارج از شهرها هستند.وی عنوان کرد: جلسات متعددی با اصنافی که به عنوان صنوف مزاحم و آلاینده مشخص شده است برگزار کرده ایم. نکته این است که در مرحله بعد از آماده سازی زمین با اصناف به نتیجه نرسیده ایم که مکانی که الان وجود دارد در واقع به چه شکل با متولیان وارد کار شویم.
دولت نباید در امر انتقال صنوف مزاحم به خارج از شهرها ورود کند
صالح دریانورد رئیس سازمان برنامه و بودجه هرمزگان در پاسخ به سئوال مهر در مورد متولی گری دولت برای انتقال اصناف بیان داشت: کشور به این سمت می رود که سرمایه گذاری توسط بخش خصوصی و تعاونی ها انجام شود. تجربه هایی که داریم تجربه های ناموفق است. دولت نباید در امر انتقال صنوف مزاحم از شهرها ورود کند. وی افزود: تا کنون عملکرد شهرداری در مدیریت صنوف راضی کننده نبوده است.دریانورد خاطرنشان کرد: هدف ما از انتقال صنوف به خارج از شهرها این است که ترافیک شهری را کاهش دهیم و میزان آلایندگی بعضی از فعالیت ها در شهر کم شود. وی تصریح کرد: صنوف می توانند با تشکیل تعاونی و یا شرکت می توانند با دولت وارد مذاکره برای انتقال صنوف آلاینده به خارج از شهر شوند. بحث انتقال سند و مالکیت موضوع پیچیده نیست و نباید دولت مجددا وارد شود و با بروز هر مشکلی صنوف یقه دولت را بگیرند.
فرمانداری پاسخگوی اصناف نیست
عبدالمجید جلالی رئیس سابق اتاق اصناف هرمزگان در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد انتقال صنوف به خارج از شهرها بیان داشت: ۲۰ سال پیش در زمان نصر اصفهانی فرماندار وقت بندرعباس موضوع انتقال صنوف مزاحم و آلاینده زده شد. باید در اصل بگوییم صنوف ناسازگار با محیط زیست.وی افزود: ۲۰ سال پیش ۳۰۰ هزار تومان وجه نقد از صنوف مزاحم و آلاینده در شهر بندرعباس به حساب فرمانداری واریز شد و تا کنون نه زمینی و نه پاسخی از سوی فرمانداری به صنوف داده میشود. جلالی اظهارداشت: در دولت گذشته اصناف کشور با رئیس جمهور دیداری داشتند و طرح موضوع شد و با دستور رئیس جمهور پس از ۵ روز مصوبه هیئت وزیران ابلاغ شد که شرکت شهرکهای صنعتی نواحی صنفی احداث کنند و صنوف منتقل شوند، منتهی با رای دیوان عدالت اداری مصوبه هیئت وزیران باطل شد و به سمت و سویی رفت که مشکل صنوف به طریق دیگری انجام شود.
به گفته وی، بحث امکانات شرکت شهرکهای صنعتی است که چندین جلسه با معاون وزیر وقت در این راستا در استان و تهران داشتیم. آمادگی شرکت شهرکهای صنعتی با پتانسیلی که دارد و امکاناتی که فراهم کرده اند. وی پیشنهاد داد: ظلم است که صنف بعد از این همه سال بیایید و در جایی قرار بگیرد که همچنان اجاره نشین باشد. پیشنهاد داریم که مالکیت به افراد تعلق بگیرد ضمن اینکه در بافت فعلی شهری درصد زیادی از صنوف مستاجر است.جلالی اضافه کرد: متاسفانه شهرداری هر روز به دلایلی اقدام به تهدید صنوف می کند در بلوار امام حسین(ع) بارها صنوف را تهدید کرده است بیایید و صنوف را به کمیسیون ماده ۱۰۰ ببرند و طبق قانون رفتار کنند. باید مر قانون اجرا شود.
سناریوهای مختلف
خلیل قاسمی رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت هرمزگان نیز در گفتگو با مهر عنوان کرد: سناریوهای مختلفی پیشنهاد شد و تجارب مختلفی هم داریم. همه تعاونی ها شکل گرفت. رسته ها انجام شد. در آخرین مصوبه هیئت وزیران که شهرداری ها در کل کشور مکلف کرد که ساماندهی صنوف را انجام بدهند. اما این تجربیات هم مزایا و معایبی داشت.وی معتقد است: با وسعت کار شهرداری و کندی کاری که دارند نمی شود کار را با شهرداری جلو ببریم.
اگر شرکت شهرکها پیش قدم شود
قاسمی با ارائه پیشنهادی که مجوزی به نام شهرک صنفی خصوصی صادر شود، ادامه داد: صنوف توان مالی برای ایجاد زیرساختها ندارند، پیشنهاد داریم که شرکت شهرکهای صنعتی زیرساخت را ایجاد کند و قطعه بندی کند و بر اساس تیپ مشخص و شرایطی که در این رسته ها پیشنهاد شده است و با محیط زیست هم جلسه گذاشته شده است،در اختیار صنوف بگذاریم .
صنوف مزاحم شهر بندرعباس ساماندهی می شوند
معاون سابق هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری هرمزگان گفت: در پی دستور استاندار هرمزگان صنوف مزاحم در شهر بندرعباس ساماندهی می شوند.ایرج حیدری در نشست ساماندهی صنوف مزاحم و ناسازگار با محیط زیست شهر بندرعباس، عنوان کرد: صنوف مزاحم و ناسازگار با محیط زیست شهر بندرعباس ساماندهی می شوند که این طرح نیاز به آزمایش و خطا ندارد و در بسیاری از شهرهای دیگر کشور اجرا شده و به ثمر نشسته است.وی افزود: برای ساماندهی و انتقال صنوف مزاحم شهر بندرعباس جانمایی زمین صورت خواهد پذیرفت و شهرداری اقدام به آماده سازی زیرساخت های مورد نیاز در این رابطه خواهد کرد. وی اظهار داشت: زمین با قیمت مناسب به صاحبان اصنافی که شامل این طرح می شوند واگذار می شود و زمین ارزش افزوده بسیار خوبی دارد.حیدری گفت: صاحبان اصناف پس از دریافت زمین باید در یک ساز و کار و بازه زمانی مشخص ملک خود را در محل جدید احداث کنند و در واگذاری زمین ها باید به توانایی صاحبان اصناف برای عملیاتی شدن طرح توجه کرد. وی بیان داشت: طرح ساماندهی صنوف مزاحم شهر بندرعباس و جانمایی آنها در یک مکان مشخص علاوه بر کاهش آلودگی هوا و آلودگی صوتی باعث رونق فعالیت های این بخش می شود.
وی تصریح کرد: ساماندهی صنوف مزاحم شهر بندرعباس و استقرار آنها در یک مکان مشخص علاوه بر رونق این بخش موجب زیبایی سیمای شهر و تسهیل امور مردم می شود. حیدری خاطرنشان کرد: شهرداری با همکاری سازمان صنعت، معدن و تجارت و سایر دستگاه ها باید نسبت به ساماندهی صنوف مزاحم اقدام کند و در بسیاری از شهرهای بزرگ و کوچک، شهرداری ها اقدام به این امر نموده اند. همچنین معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری هرمزگان نیز در این نشست گفت: اساس کار در طرح ساماندهی صنوف مزاحم شهر بندرعباس این است که این طرح باید در یک چارچوب و مدل مشخص اجرا شود تا به نتیجه مورد نظر منتج گردد. رضا مدرس تصریح کرد: مدل استقرار این صنوف نیز باید مشخص باشد و متولی اجرای این طرح چه شهرداری، اداره کل شهرک های صنعتی استان، سازمان صنعت، معدن و تجارت و یا اگر خود صنوف هستند، مشخص و طرح در قالب یک ساز و کار مشخص پیش برده شود.
علی زارعی/دریا
لینک قسمت دوم :
http://www.daryanews.ir/news.php?id=41965